Τι πρέπει να προσέχετε

Πάρα πολλά από τα σημερινά ρούχα είναι διακοσμημένα με πούλιες, χάντρες και διάφορα στρας φτιαγμένα από υλικά που κάνουν τα ρούχα σχεδόν μη διαχειρίσιμα.

1 ΠΟΥΛΙΕΣ

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν με τις πούλιες και εξαρτάται από το υλικό που είναι φτιαγμένες και την μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση τους στο ύφασμα. Πολλά έγχρωμα επιχρίσματα στις πούλιες είναι τοποθετημένα στην επιφάνεια τους με κόλλα. Η κόλλα διαλύεται στη διαδικασία του στεγνού καθαρισμού, το χρώμα φεύγει και μπορεί να βάψει το υπόλοιπο ύφασμα. Μερικές πούλιες είναι φτιαγμένες από ζελατινώδη υλικά τα οποία επηρεάζονται από τη ζέστη στη διαδικασία του σιδερώματος η ακόμη και από το φώς του ήλιου και μπορεί να θολώσουν, να λιώσουν η να κατσαρώσουν. Σε άλλες περιπτώσεις οι πούλιες είναι φτιαγμένες από πλαστικό και μπορεί να διαλυθούν πλήρως κατά την διάρκεια του στεγνού καθαρισμού. Ένα πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με τις πούλιες είναι, όταν είναι περασμένες με μία βελονιά/κλωστή και μπορεί να ξηλωθούν όταν η κλωστή σπάσει.

2 ΚΟΥΜΠΙΑ

Τα περισσότερα κουμπιά δεν παρουσιάζουν προβλήματα κατά την διάρκεια του καθαρισμού αλλά υπάρχουν κάποιοι τύποι κουμπιών που πρέπει να αποφεύγουμε. Όταν αγοράζετε ένα ρούχο το οποίο καθαρίζεται μόνο σε στεγνό καθάρισμα ρωτήστε τον πωλητή του καταστήματος αν τα κουμπιά είναι ασφαλή στο στεγνό καθάρισμα. Λίγοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κουμπιά από πολυστυρένιο τα οποία λιώνουν στο στεγνό καθάρισμα(το πρόβλημα είναι αρκετά συχνό στα στρατιωτικά ρούχα). Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όταν για τη βαφή του κουμπιού δεν έχει χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη χρωστική ουσία, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε διαρροή χρώματος από το κουμπί στο ρούχο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν φοράμε το ρούχο η όταν το ρούχο εκτεθεί σε θερμοκρασία και υγρασία κατά την διάρκεια του σιδερώματος στο σπίτι. Αυτοί οι λεκέδες είναι συχνά μόνιμοι και δεν μπορούν να απομακρυνθούν. Γυαλάκια σε σχήμα διαμαντιού συχνά τοποθετούνται στα κουμπιά για να τους δώσουν μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τοποθετημένα με κόλλα και μπορεί να φύγουν είτε κατά την διάρκεια του στεγνού καθαρισμού που θα διαλύσει την κόλλα είτε ακόμα και κατά την κανονική χρήση του ρούχου.

3 ΒΑΤΕΣ ΟΜΩΝ

Οι βάτες κάνουν το ρούχο πιο εντυπωσιακό αλλά αν δεν έχουν κατασκευαστεί με τα σωστά υλικά υπάρχει περίπτωση να σπάσουν, να παραμορφωθούν ή να μαζέψουν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σωστά τοποθετημένες στο ρούχο και μετά το καθαρισμό είναι σχεδόν άχρηστες.

4 ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα είναι γενικά πάντα στη μόδα και χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές ρούχων για βελτιώσει την εμφάνιση τους όπως σε τζάκετ, φορέματα, παλτό, πουλόβερ και μπλούζες. Συνήθως οι κατασκευαστές ρούχων προσέχουν και χρησιμοποιούν υλικά που δεν χάνουν χρώμα και δεν κάνουν ραγίσματα. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις αυτές οι δερμάτινες διακοσμήσεις ή ετικέτες μπορεί να ξεβάψουν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού η και ακόμα όταν φοράμε το ρούχο και το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα έντονο όταν συνδυάζεται σκούρα διακόσμηση με ανοιχτόχρωμο ύφασμα. Η ένδειξη στην ετικέτα ότι το ρούχο καθαρίζεται είτε με στεγνό είτε με νερό δεν σας διασφαλίζει ότι δεν θα ξεβάψει. Έτσι, όταν αγοράζετε ένα ρούχο με διακόσμηση δέρματος, κάντε γνωστό στο κατάστημα ότι γνωρίζετε το πρόβλημα και ότι αν η διακόσμηση δεν είναι διαχειρίσιμη, θα το επιστρέψετε. Τα αδιάβροχα και οι καπαρντίνες είναι συνήθως διακοσμημένα με πραγματικό δέρμα η με κουμπιά και αγκράφες καλυμμένες με δέρμα που χάνουν χρώμα και σπάνε κατά την διάρκεια του καθαρισμού αλλά ακόμη και με την καθημερινή χρήση. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο κατασκευαστής χρησιμοποιήσει υλικά κατωτέρας ποιότητας.

5 ΧΑΝΤΡΕΣ

Οι χάντρες αυτή την περίοδο αποτελούν ένα βασικό διακοσμητικό σε πάρα πολλά φορέματα τόσο καθημερινά όσο και επίσημα. Οι περισσότερες χάντρες είναι γυάλινες αλλά χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά όπως πλαστικές και ξύλινες. Οι πλαστικές μπορεί να λιώσουν στο στεγνό καθάρισμα όσο και αν προφυλάξουμε το ρούχο στη θερμοκρασία και στην μηχανική τριβή και γι’ αυτό το ενδεχόμενο ενημερώνουμε πάντα τους πελάτες μας. Οι ξύλινες χάντρες μπορεί να ραγίσουν κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Ένα επίσης πολύ διαδεδομένο διακοσμητικό είναι αυτή την περίοδο τα μικρά καθρεφτάκια από πλαστικό που έχουν ασημένια επένδυση και η κόλλα που κρατά αυτή την επένδυση διαλύεται στο στεγνό καθάρισμα με αποτέλεσμα να χάνεται η ιδιότητα του καθρέφτη.