Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ιδιαιτερότητες Υφασμάτων : Όταν αγοράζετε ένα καινούριο ρούχο πρέπει να προσέχετε και άλλα πράγματα εκτός από το στυλ, το χρώμα, το σχέδιο και την εφαρμογή του. Σκεφτείτε επίσης αν μπορεί να καθαριστεί και τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσετε

1 ΞΕΧΕΙΛΩΜΑ

Τα πλεκτά και τα ανοικτής ύφανσης ρούχα είναι επιρρεπή στο ξεχείλωμα. Αυτό το ξεχείλωμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη αντιστρέψιμο(συμβουλευτείτε το πλησιέστερο Stegno). Τα ρούχα που είναι φτιαγμένα από ακρυλικές ίνες ξεχειλώνουν πιο εύκολα από τα μάλλινα για αυτό το λόγο τα μάλλινα πλεκτά μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Όταν δεν τα φοράτε τα πλεκτά πρέπει να είναι διπλωμένα. Προσοχή, μην κρεμάτε τα πλεκτά σας.

2 ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Μερικά ρούχα έχουν εκτυπώσεις, σχέδια η χρώματα τα οποία είναι απλώς ζωγραφισμένα η κολλημένα στην επιφάνεια του υφάσματος. Η τυπωμένη επιφάνεια μπορεί να καταστραφεί η να αλλοιωθεί ακόμη και με τον πιο προσεκτικό καθαρισμό είτε στο στεγνό είτε στο νερό. Πριν αγοράσετε ένα τέτοιο ρούχο θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξετε προσεκτικά αν το χρώμα η το σχέδιο διαπερνά το ύφασμα ολοκληρωτικά. Εάν όχι, σκεφτείτε το καλά πριν το αγοράσετε.

3 ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ - ΠΛΕΚΤΑ

Τα βαμβακερά πλεκτά είναι της μόδας, δεν τσαλακώνουν, εφαρμόζουν ωραία και είναι πολύ άνετα. Τα βαμβακερά πλεκτά είναι συχνά ασταθή λόγω της χαλαρής πλέξης, της έλλειψης ελαστικότητας του νήματος και της μη σωστής προετοιμασίας του. Μερικά κοινά παράπονα είναι μάζεμα, ξεχείλωμα και παραμόρφωση. Τα βαμβακερά πλεκτά μπορούν να στεγνοκαθαριστούν με επιτυχία αλλά λόγω των απορροφητικών ιδιοτήτων του βαμβακιού οι λεκέδες δεν είναι πάντα δυνατόν να απομακρυνθούν λόγω των ήπιων διαλυτών που χρησιμοποιούνται.

4 ΜΑΖΕΜΑ - ΜΠΑΣΙΜΟ

Ένα ύφασμα μαζεύει/μπαίνει εάν δεν έχει υποστεί την κατάλληλη προεργασία η το ύφασμα τεντώθηκε για να καλύψει μεγαλύτερη επιφάνεια κατά την διάρκεια της παραγωγής. Παραδείγματα είναι τα μάλλινα, τα ανγκορά και τα υφάσματα κουρτινών και καλλυμάτων. Τα δερμάτινα και τα καστόρινα επίσης μπορεί να μαζέψουν. Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε ρούχα που μόλις μας «κάνουν».

5 ΚΑΘΑΡΟ ΜΕΤΑΞΙ

Το μετάξι είναι ένα ευαίσθητο ύφασμα. Μπορεί να ερεθιστεί/αγριέψει η να σχιστεί/ανοίξει ακόμη και όταν το φοράμε κανονικά. Τα χρώματα που συχνά χρησιμοποιούντα στα μεταξωτά υφάσματα δεν είναι σταθερά με αποτέλεσμα να χάνουν χρώμα ακόμη και με την καθημερινή χρήση από τον ιδρώτα και τα αποσμητικά . Αποχρωματισμός μπορεί να συμβεί και κατά την διάρκεια του ξελεκιάσματος με επαγγελματικούς διαλύτες γι’ αυτό και πολλές φορές στα μεταξωτά υφάσματα προτιμούμε να ανεχτούμε ένα μικρό λεκέ παρά να ρισκάρουμε καταστροφή του ρούχου λόγω αποχρωματισμού.

6 ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΩΝ

Ποτέ δεν κάνουμε στεγνό καθάρισμα σε απομιμήσεις δέρματος φτιαγμένες από βινύλιο. Υπάρχει η πιθανότητα σπασίματος η ξεφλουδίσματος. Η απομίμηση του καστόρ μπορεί να στεγνοκαθαριστεί εάν η πολυουρεθάνη φτιάχτηκε με προσεκτικό ποιοτικό έλεγχο. Εάν όχι, η απομίμηση θα ξεφλουδίσει η θα ζαρώσει. Η απομίμηση καστόρ που είναι φτιαγμένη από κομμάτια ίνας κολλημένα πάνω στο ύφασμα μπορεί να ξεκολλήσει και καθώς το φοράμε και κατά την διάρκεια του καθαρισμού. Πολλές απομιμήσεις καστόρ δεν μπορούν να καθαριστούν. Τα στεγνοκαθαριστήρια μας αναλαμβάνουν απομιμήσεις δερμάτων και καστόρ μόνο με ευθύνη του πελάτη.

7 ΒΕΛΟΥΔΟ

Τα βελούδα είναι συνήθως δημοφιλή για τις επίσημες ενδυμασίες. Πρέπει όμως να προσέχουμε γιατί έχουν ευαισθησία στο πέλος το οποίο μπορεί να φθαρεί στα σημεία που τρίβεται καθώς το φοράμε, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος το ποδιών και στους αγκώνες . Το βελούδο από ακετάτη είναι το πιο δύσκολο να καθαριστεί. Μην επιχειρήσετε ποτέ να βγάλετε λεκέδες στο βελούδο γιατί κινδυνεύετε να το καταστρέψετε. Κατά την αγορά των ρούχων ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες προδιαγραφής της ποιότητας και το τρόπο καθαρισμού Οι ταμπέλες καθαρισμού θα πρέπει να αναγράφουν/επιδεικνύουν ξεκάθαρα το χημικό και το τρόπο καθαρισμού του υφάσματος, συμπεριλαμβανομένων και των αξεσουάρ που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν. Τα ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται καθαρά μετά το τέλος της κάθε σεζόν ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία κιτρινίλας από πολυκαιρισμένους λεκέδες που τους καθιστούν ανεξίτηλους. Αποφεύγουμε να εκθέτουμε τα ρούχα στο φώς ή στον ήλιο για να μην αλλοιωθεί ο χρωματισμός τους. Όταν φυλάγονται τα ρούχα προσέχουμε πάντα εάν κρεμάμε κάποια αντισκωρικά, να μην έρχονται σε επαφή με τα υφάσματα.